Her şey nefesle başlar
Evet her şey nefes alarak başlıyor. Nefes almak öyle bir şey ki, yaşadığımız süre boyunca her gün, her dakika ve her saniye onu tekrar ediyoruz.
Seslendirme sanatına yeni başlayanlar, nefesleriyle olan ilişkilerini başlangıçta normal insanlar gibi yürütseler de, nefessiz kaldıkları için bir kelime dahi edemediklerini fark ettiklerinde, bu konunun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarlar. Çünkü yazının başında da belirttiğimiz gibi her şey nefes almakla başlar. Dolayısıyla iyi bir seslendirme sanatçısı olabilmek de doğru nefes almayı bilmekle başlar.
Kontrolü ele alın
Bir seslendirme sanatçısı olarak nefesi kontrol edebilmek, aslında her şeyi daha kolay kontrol edebilmek anlamına gelir. Çünkü nefesini kontrol eden kişi sesini ve bedenini de kontrol eder, hatta sinirlerini bile daha kolay kontrol eder. Basit bir şeymiş gibi düşünülen nefes almak, aslında öyle büyük bir mucizedir ki.. Örneğin, nefesinizi kontrol edemeyip sık sık soluk aldığınızı düşünün; böyle bir durumdayken kendinizi ne ses olarak, ne de fiziksel olarak ifade edemezsiniz. Sesiniz mükemmel olsa da sık nefes alırken bu yeteneğiniz hiç bir işe yaramaz! Çünkü nefes, bir seslendirme sanatçısının eforuna direkt etki eden en önemli faktördür.
Duruş pozisyonları sesi doğrudan etkiler
Nefes almak o kadar doğal bir parçamız ki, dolayısıyla neye benzediğini veya nasıl hissettirdiğini unutmamız son derece normal. Önemli olan, seslendirme sanatçısında bu konuda bir farkındalık oluşabilmesi. Çünkü bu farkındalık oluşmadan başarılı bir seslendirme yapmak mümkün olmayacaktır.
Bu farkındalığı yaratmak için öncelikle ayakta düz durarak başlayabilirsiniz. Bu sırada duruş şeklinizi gözlemleyin. Duruşunuzun nefesinizi etkilediğini göreceksiniz. Eğer kamburunuz çıkmışsa, yani hafif sarkık duruyorsanız, akciğer kapasitenizi de azaltmış olursunuz ve nefes alış verişleriniz düzensizleşir.
Vücudunuzu dinleyin
Nefes alırken ve verirken vücudunuza neler olduğunu anlamaya yoğunlaşın. Bu sırada vücudunuzda gergin duran bir yer var mı? Diyaframdan mı yoksa göğsünüzden mi nefes alıp veriyorsunuz?
Nefes alırken omuzlarınızın oynamaması gerekiyor. Yani nefes alırken omuzlarınızı kulaklarınıza doğru kaldırmamalısınız.
Pozisyonunuzu değiştirirerek nefesinizi gözlemleyin. Sırtüstü yatarken, bir tarafa doğru yan yan yattığınızda, ileri doğru eğildiğinizde, arkaya doğru eğildiğinizde, zor bir denge pozisyonunda durduğunuzda nasıl nefes alıyorsunuz? Bu poziyonların hepsinde konuşmaya çalışın. Sesiniz her bir pozisyonda nasıl çıkıyor? Farkındalığınıza odaklanın..
Nefesle ilgili yazılarımıza ilerleyen günlerde devam edeceğiz.
Nefesle ve sevgiyle kalın..