İçerik Optimizasyonu Nedir, Nasıl Yapılır ve SEO’ya Etkisi Nelerdir?
İçerik optimizasyonu, bir internet sitesinin ana sayfası dahil tüm sayfalarında yer alan içeriklerin, kullanıcı deneyimini arttıracak şekilde düzenlenmesi ve zenginliğe kavuşturulmasıdır.
İçerik optimizasyonu çoğu site sahibi tarafından bilinen bir terim değil ve birçok sitenin bu terimden uzak olduğu söylenebilir. Gerçek bir optimizasyon için kullanıcıya yarar sağlamak hedefi ilk sıraya alınmalı, içerik planlaması da dahil siteye uygulanan her işlem bu amaç doğrultusunda kurgulanmalıdır.
Optimizasyon yaparken yalnızca metinler üzerinden düşünmemek gerekir. İçerikte yer alan görseller, bağlantılar, sayfada yer alan diğer ögeler ve kullanıcının gözle görebildiği her türlü detay, mutlaka kullanıcının sitenizde aradığını küçük hamlelerle bulabilmesi üzerine kurgulanmalıdır.
SEO uzmanları, optimize edilmiş bir içeriğin, Google arama sonuçları arasında en iyi olan içerikten 10 kat daha iyi olması gerektiğini savunurlar. Bu durum da herhangi bir anahtar kelimede, en iyi sonucun bile içerik anlamında eksikliklerinin olabileceğini ve bu nedenle optimizasyon yapılarak çok daha iyi bir içerik sunulabileceğini gösterir.
İçerik haritası
İçerik Optimizasyonu Sayfa Açılış Hızı ile Başlar
İçerik optimizasyonu konusunda başarılı çalışmalar yürütmek istiyorsanız, öncelikle sitenizin hızını ideal seviyeye getirerek işe koyulabilirsiniz. Mobil kullanıcılar ve masaüstü kullanıcılar artık sitelerin çok kısa süre içerisinde yüklenmesini istiyorlar. Masaüstü kullanıcılar için ideal site açılış hızı 1-4 saniye arasında olsa da mobil kullanıcılar için bu süre 1-3 saniye arasındadır. Çoğu mobil kullanıcı bu açılış süresinin üstünde açılan siteleri ziyaret etmeden terk etme eğilimi göstermektedir. Web sitesini hızlandırma konusu birçok farklı teknik gereksinimi yanında getirebilir; örneğin temayı değiştirme veya bir önbellek (cache) sistemi kullanmak gibi. Sitede gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra hem kendiniz mobil ve masaüstü kullanıcı olarak test etmeli, hem de bunun için Google’ın PageSpeed Insights site hız testi aracından yararlanmalısınız.
Mobil Uyumluluk
SEO’nun olduğu her alanda artık mutlaka site hızı ve mobil uyumluluk kavramlarını ön planda tutmanız gerekir. Google günümüzde sıralama sonuçlarını oluştururken artık bu iki kavrama büyük ölçüde önem vererek siteleri sıralamaktadır.
Google ile arama yapan çoğu sektör ziyaretçilerinin %70-80’i mobil kullanıcılar olduğu için site hızının mobile göre düzenlenmesi ve tasarımın da yine mobil uyumlu olması büyük önem taşıyor. Site hızı düşük olup, mobil uyum sağlanırsa, ziyaretçileriniz çok daha kısa sürede ve cihazlarında sorunsuz görüntüleyebilecekleri şekilde istemiş oldukları içeriklere kolaylıkla ulaşabilirler. Olası mobil uyumluluk sorunlarının önüne geçmek için Mobil Uyumluluk Test aracını kullanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Kullanımı
SEO uyumlu olması istenilen her içerikte doğru oranda anahtar kelime kullanmak gerekiyor. Aşırı miktarda kullanılan her anahtar kelime, sizi sıralamalarda üst sıralara çıkarmak yerine, rakiplerinizin gerisine atacaktır. Arama motorları anahtar kelime kalabalığını hoş görmüyorlar. Sektöre göre değişiklik gösterse de ideal oran %2 olarak değerlendirilmekte.
Anahtar kelimeleri cümle başlarında ve başlıklarda kullanmak önemlidir ancak anahtar kelimeler metnin anlamını bozmamalıdır. Konu akıcı bir şekilde devam ederken, birden bire anahtar kelime ile anlamsız hale gelmemelidir.
Site İçi Bağlantılar (İç Linkler)
İçeriklerde ziyaretçilerinizi doğru adreslere yönlendirmeniz veya kendi sitenizin içerisinde tutmaya çalışmanız elbette ki doğru bir davranıştır. Arama motorları da bu durumu takdir ederler. Metin içerisinde verilen linklerin başarılı bir adrese yönlenmemesi, link kullanımını pozitiften negatif bir duruma çevirir.
Link kullanımı konusunda mutlaka başarılı yönlendirmeler yapmanız gerekir. Yönlendirilen sayfada kullanıcının ilgisini çekecek veya kullanıcının işine yarayacak içerikler bulunmalıdır. Aksi halde alakasız veya kırık bağlantı olarak tanımlanan bu geçersiz linkler, sıralamalarda içeriğinizin gerilemesine neden olacaktır.
İçerik Stratejisi
İçerik optimizasyonu başarısı, yalnızca kusursuz bir içerik stratejisi ile sağlanır. İçeriğinizi hazırlarken bir strateji belirlemeniz gerekir. Öncelikle içeriğinizin konusu, konunun kimlere hitap ettiği, yazım diliniz ve konu içerisinde geçmesi gereken teknik detaylar üzerinde durmalısınız. Aynı zamanda içerik araştırmasını da bu ayrıntılar kapsamında yapmalısınız.
Sonrasında içeriğinizin hangi başlıklardan oluşacağını belirlemelisiniz. Başlık hiyerarşisini en iyi şekilde ayarlamalı ve içeriğin sürükleyici bir hal almasını sağlamalısınız. Başlıkların ardından anahtar kelimelerin hangi başlıklarda ve hangi başlıkların altında kullanılacağını belirlemelisiniz. Son olarak görsellerin yerini ve konu için en ideal görsel sayısını belirlemelisiniz. Oluşturduğunuz bu taslak çerçevesinde konuyu tamamen kullanıcıya hizmet vermek amaçlı yazmalısınız.
Son Kontrol
İçeriği optimizasyonu için en önemli adımlardan biri de son kontroldür. İçeriğinizi bitirmenizin ardından içeriğinizi defalarca okumanız ve gereksiz bölümleri ya silmeniz ya da güncellemeniz gerekir. İçeriğinizde amaç her zaman kullanıcıyı bilgilendirmek olmalıdır. Bu sayede maksimum optimizasyon sağlanabilir ve optimizasyon çalışmanız daha anlamlı bir hal alır.
İmla hataları, devrik cümleler, yazım hataları gibi sorunlar giderilmeli ve içerik tamamıyla kusursuz hale getirilmelidir. Eğer tamamıyla kullanıcıların bilgilenmesi amacıyla bir içerik hazırlarsanız, başarılı bir optimizasyon kendiliğinden gelecektir.
Son olarak; Google, kullanıcıların sorularına yanıt veren içerikleri daha çok ön plana çıkarıyor. Arama yapan çoğu kişi genel olarak soru niteliği taşıyan arama terimleri kullanıyor. Bu yüzden içeriğinizi kullanıcıların sorularını yanıtlar nitelikte dizayn etmeniz SEO ve içerik optimizasyonu açısından web sitenize artı puan kazandıracaktır.